Kwestia smaku jest indywidualną sprawą, jednakże to właśnie orzechy nerkowca uważane są za najsmaczniejsze. W porównaniu do reszty, są stosunkowo miękkie, więc przeznaczone są niemal dla każdego.
Zalety:
- Posiadają dużą ilość białka,
- zawierają witaminy A, D i E,
- uzupełniają zapotrzebowanie na wapń, fosfor, żelazo, potas oraz miedź,
- obniżają poziom złego cholesterolu,
- są bogate w kwas gamma-linolenowy, który chroni przed chorobami wieńcowymi.
W najbardziej popularne są orzechy włoskie, laskowe oraz ziemne. Kiedyś jednak były głównie traktowane jako bakalie, teraz ich funkcja znacznie się zmieniła. Wraz z rozwojem zdrowego trybu życia stały się one jednym z głównych elementów zdrowej diety. Orzechy zawierają wiele cennych składników. Mimo, że są kaloryczne, to zawarte w nich tłuszcze, które te kaloryczność powodują, warto naprawdę docenić. Kwasy tłuszczowe wpływają na obniżenie poziomu złego cholesterolu, a kwas gamma-linolenowy chroni przed chorobami wieńcowymi.
Orzechy, które obecnie triumfują, są orzechy nerkowca. Nasiona pochodzą z tropikalnego drzewa Nanercz Zachodni i są spokrewnione z mango i pistacjami. Pierwotnie hodowano ten rodzaj drzewa ze względu na jego drewno i dopiero później odkryto wspaniałe właściwości nasion. Co prawda posiadają one dużą ilość tłuszczu, jednakże są to tłuszcze bardzo zdrowe, nietuczące i pożądane przez organizm.
Co więcej, nerkowce zawierają przeciwutleniacze, które są znaczące w profilaktyce antynowotworowej. W dodatku posiadają również magnez, który wpływa korzystnie na pracę mięśni oraz kondycję psychiczną. Orzechy nerkowca uważane są za najsmaczniejsze na świecie. Są miękkie, i mają lekko słodkawy i maślany smak. Są świetnym dodatkiem do musli, owsianki, jogurtów oraz dań głównych – np. różnego rodzaju makaronów czy zapiekanek. Ze względu na swoje wartości odżywcze, garść orzechów może stanowić samodzielny, mały posiłek.
Orzechy nerkowca są coraz bardziej dostępne, więc nie ma większego problemu z ich zakupem. Nowością na rynku jest masło orzechowe z nerkowca. Oczywiście od razu na rynku pojawiły się produkty przypominające jedynie naturalne masło orzechowe. Warto więc zawsze zwrócić uwagę czy nie posiadają sztucznych dodatków oraz konserwantów.
Niewielka ilość orzechów nerkowca pokrywa ¼ dziennego zapotrzebowania na fosfor. Niedobór tego pierwiastka prowadzi do poważnych chorób serca oraz nerek. Warto więc zadbać, aby nerkowce stały się regularnym składnikiem w codziennej diecie.