Badania wykazują, że osoby, które regularnie spożywają czekoladę, mogą zminimalizować ryzyko migotania przedsionków. W przypadku kobiet było to 21% niższe ryzyko przy spożywaniu 30g czekolady w tygodniu, a u mężczyzn 23%, kiedy spożywali od 60 do 180g. Przyczyny migotania przedsionków nie są znane, pomimo że występują stosunkowo często. Naukowcy odkryli, że wystarczy jeść czekoladę, aby zredukować ryzyko choroby.
Badania oparto na 55, 5 tysiącach osób mieszkających w Danii w wieku od 50 do 64 lat. Rodzaj czekolady nie był określony, lecz można przyjąć, że była to czekolada mleczna o 30% zawartości kakao (najpopularniejsza czekolada w Danii). Dodatkowo badacze zbierali informacje o trybie życia oraz diecie uczestników. Sam eksperyment wymagał sporej cierpliwości, ponieważ uczestnicy byli obserwowani przez 13 lat. W ciągu tego czasu zanotowano 3 tysiące przypadków migotania. Po przeanalizowaniu wszystkich czynników okazało się, że czekolada obniżyła ryzyko migotania przedsionków o ponad 10%. Przeanalizowano również wyniki pod kątem płci i zaobserwowano, że częstotliwość występowania choroby była niższa u kobiet niż u mężczyzn – i to niezależnie od spożycia czekolady.
Było to jednak wyłącznie badanie obserwacyjne, więc bardzo ciężko jest wskazać związek przyczynowo-skutkowy. Przede wszystkim nie wiadomo, który dokładnie składnik czekolady może mieć realny wpływ na redukcję chorób serca oraz jak na niego wpływa mleko. Dodatkowo, jak wiadomo z innych badań, czekolada zawiera również składniki, które nie są zbyt zdrowe dla zdrowia. Samo badanie ujawniło jednak związek między spożywaniem czekolady a schorzeniem migotania przedsionków.